Billed Politik

Menu Image Politics Udstilling Film Teater Seminar Bog Baggrund

 

Aftenlandet
Filmstill fra Peter Watkins Aftenlandet 1977

 

Billed Politik - Film om dit liv og dem der stjæler det.

Filmprogram
Cinemateket, Gothersgade
7., 8., 14. og 15. april

Filmserien præsenterer fire filmprogrammer på Cinemateket i København, som alle opstiller kritiske billeder af Danmark. Udgangspunktet for programmet er filmen Aftenlandet af den engelske filminstruktør Peter Watkins, som blev produceret i København i 1977. Filmen er en pseudo-dokumentar, der skildrer hvordan det danske samfund på grund af et sammenfald af politiske begivenheder udvikler sig til en fascistisk stat. Da filmen var færdigproduceret i 1978 nægtede DR at vise filmen ligesom den kun blev vist nogle enkelte gange i Grand-teateret, hvorefter den gik i glemmebogen. Peter Watkins er siden blevet kendt som en af mest kontroversielle og kompromisløse politiske filmskabere.

Andre film som udfordrer billedet af Danmark er Danmark A + B, Fem dage for Freden, AFR og endelig den aktuelle 'Confrontation in Copenhagen' produceret af og vist på Al Jazeera i efteråret. Filmen som var tiltænkt den arabiske offentlighed, skildrer et Danmark præget af racistisk bandekrig og højreorienteret politik.

De 4 filmprogrammer vil blive introduceret af instruktøren eller folk som har være involveret i produktionen af filmen.

 

BESTIL BILLET PÅ CINEMATEKETS HJEMMESIDE

 


Aftenlandet (1977)

7. april kl. 21.30

Oplæg: Carsten Clante, Poul Martinsen og Ebbe Preisler

Da den engelske filminstruktør Peter Watkins i 1977 producerede filmen ’Aftenlandet’ affødte det stor furore i den danske offentlighed. ’Aftenlandet’ var en politisk film der, med udgangspunkt i det danske samfund anno 1977, i en saglig dokumentarisk form beskriver en dyster fremtidsudvikling. Forskellige politiske begivenheder, et internationalt topmøde, en strejke og en gidseltagning, hvirvler Danmark ind i en proces, som fører til dets sammenbrud som demokratisk samfund. At skabe en film som viser en gradvis opløsning af den danske velfærdsstat og dens omdannelse til et fascistisk regime var ikke en del af den gældende forestillingshorisont sidst i 1970erne og selve produktionen af filmen blev gjort til genstand for talrige forsøg på chikane fra både kunstnerisk og politisk side. Filmen var ikke ønsket i 1977 og er siden blevet omhyggeligt glemt.

113 min. DK/Spillefilm 35 mm, farve, tone (1977)

Aftenlandet vil efter visningen blive diskuteret af forfatter og journalist Carsten Clante og dokumentarist Poul Martinsen, som sammen med Peter Watkins skrev manuskript til filmen. Endvidere vil filmens producent Ebbe Preisler deltage i diskussionen. Peter Watkins har endvidere skrevet en speciel introduktion til filmen. Se diskussionen her:

Læs Peter Watkins introduktion skrevet specielt til repremieren i København:
Some notes from Peter Watkins on Aftenlandet (Denmark 1976)

Læs Jakob Jakobsens tekst fra 2007 Aftenlandet:
The Twilight of the Evening Lands



Fem dage for freden (1978)

8. april kl. 21.45

Oplæg: Nils Vest.

NATOs ministerrådsmøde i København i juni 1973 trues af undergravende elementer, men NATOs 'Brandkorps' redder situationen. Filmen viser en af Teatergruppen Solvognens store gadeteater-aktioner, hvor gruppen optræder i Københavns gader som en speciel militær indsatsstyrke under NATO-topmødet i København.  Den militære indsatsstyrken tager opstilling på vigtige knudepunkter i byen og medvirker til at nedkæmpe forsøg på forstyrrelse af den offentlige orden.

Fem dage for freden vil efter visningen blive perspektiveret af filmens instruktør Nils Vest.

38 min.DK, dokumentar 16 mm/digi-beta Instruktion: Nils Vest / Teatergruppen Solvognen (1978)


Danmark A+B (1978)

8. april kl 21.45 (samme program som Fem dage for freden)

Danmark A+B
FIlmstill fra Danmark A + B

 

To filmfolk, A og B, skal i fællesskab lave en film om Danmark. Ved klippebordet kommer de op at skændes om, hvordan stoffet skal fremlægges, og hvad speakeren skal sige. Deres skænderi former sig som en duel på billeder. "Danmark A + B" fortæller noget om mediemanipulation, men er også et portræt af Danmark. De to filmkilippere er henholdsvis Per Højholt og Kristen Bjørnkjær.

27 min. DK/Dokumentarfilm 16 mm. Instruktion: Kristen Bjørnkjær, (1978)

 


AFR (2007)

D. 14. april kl. 19.00

Oplæg: Mikkel Bolt og Morten Hartz Kaplers

Danmark A+B
Anders Fogh Rasmussen i AFR

AFR, forkortelse for Anders Fogh Rasmussen, er et dansk drama fra 2007, instrueret af Morten Hartz Kaplers, som også selv medvirker i filmen. Genremæssigt er filmen en såkaldt mockumentary - en drillende dokumentar, der selv om store dele af den er fiktion fremstilles med et dokumentarisk tilsnit. Filmen havde allerede inden sin premiere afstedkommet heftig debat, idet den er baseret på dels manipulerede originale tv-klip, dels fiktive sekvenser. Handlingen udspiller sig omkring statsminister Anders Fogh Rasmussen (Anders Fogh Rasmussen) og hans hemmelige elsker Emil (Morten Hartz Kaplers). Blandt de ægte klip er et klip med Pia Kjærsgaard, som udtaler, "[...] og så var han jo bøsse, det var kendt for enhver". Pia Kjærsgaard tager siden afstand fra brug af klippet som stammer fra en udtalelse om mordet på den homoseksuelle hollandske politiker Pim Fortuyn i 2002. Flere andre virkelige politikere medvirker.

Morten Hartz Kaplers vil indlede med en tale. Kunsthistorikeren Mikkel Bolt vil efter filmen læse en nekrolog over Ander Fogh Rasmussen.

85 min, DK, 35 mm Instruktion: Morten Hartz Kaplers, 2007



Confrontation in Copenhagen (2009)

15. april kl. 19.00

Oplæg: Awad Joumaa

 


Confrontation in Copenhagen i en forkortet engelsk udgave
med titlen Denmark's Gangwar hentet fra Al Jezeera

 

'Confrontation in Copenhagen' (’Konfrontation i København’, 2009) blev produceret af og vist på den arabiske tv-kanal Al Jazeera i efteråret. Filmen skildrer et Danmark præget af racistisk bandekrig, og spørger bl.a. hvorfor unge fra etniske minoriteter søger kriminalitet. Filmen blev produceret med henblik på Al Jazeera's seere i Mellemøsten og den blev i den danske offentlighed betragtet som et sikkerhedsproblem, snarere end et partsindlæg.

Ved arrangementet vil instruktøren Awad Joumaa fortælle om filmen og dens modtagelse i Mellemøsten og Danmark. Se diskussionen nedenfor.

50 min, videodokumentar, instruktion Awad Joumaa, 2009